Hírlevél

Kawasaki hivatalos hírlevél

12 Április 2021 Ace Café története

Egy hely, amely központ volt a motorosok történelmében és a brit motorkerékpár kultúra kibontakozásában. Az Ace Café gyakori helyszíne volt a rocker találkozóknak és a tartalmas beszélgetéseknek. Hozzájárult a Café Racer stílus irányzat megszületéséhez és napjainkra is számos nagy motoros márka találkozó helyszíne, mint a Kawasaki.
 

Az Ace Café 1938-ban épült Londont északon körülhatároló úton a Grand Union-csatorna és a Stonebridge vasútállomás közötti terület szélén, amely akkoriban kezdett beépülni. Hugo „Vic” Edenborough ezen új területi igények kiszolgálására nyitotta meg kávézóját.

Az eredeti Ace Café kisebb volt, mint a jelenlegi épületei. A nap 24 órájában nyitva tartott és teljesen modern épületnek számított. Smiths elektornikus órával és neon felirattal volt ellátva! Ezek abban az időben viszonylagos ritkaságnak számítottak egy ekkora vállalkozás számára. 

1939-ben a kávézó létrehozását követően Vic kibővítette azt egy benzinkúttal, autó mosóval, javítóműhellyel és egy bemutató teremmel. Ezekben az években történt, a második világháború kezdete, amelynek számos hatása volt a térségre, a kávézót bomba támadás is érte, de hamar sikerült talpra állnia.

A Motorosok
Ügyfélkörének egy része motoros volt, akiket a Londont körül ölelő keringős üres új út vonzott. Gyakran tartottak versenyeket a kor Rock and Roll zenéire. A feladat egyszerű volt. Elmenni a közeli hídon át a legközelebbi körforgalomig és vissza amíg a zene szól. Ámde akkoriban egy sláger nem tartott tovább 2-3 percnél. Noha vad stílusuk és életvitelük végett kevés olyan helyen voltak megtűrt vendégek, mint az Ace Café, kultúrát teremtettek. Tették mindezt verseny-orientált szellemükkel és a mára már archaikussá vált Rock and Roll stílusirányzatukkal.

Az újjáépítés
Az újjáépítést követően az új Ace Café nagyobb volt, mint az első verzió. Hatalmas üveg ablakokkal és még nagyobb órával egy erre a célra épített toronyban, még több neonnal! A régi épület kis házikónak tűnt az új mellett. Az Ace magabiztosan nyilatkozott a háború utáni szándékairól, működni fognakNagy-Britannia újjáépítette önmagát, és minden megváltozni látszott.

A 60-as évek
Megérkeztek a hatvanas évek és minden kissé furcsává vált. Egy új ifjúsági mozgalom volt kibontakozóban, a modernisták. Nagy ellentétek voltak az eddigi Rocker és ezen új stílus között. A rendőri látogatásokra is rendszeresen sor került. A Rockerek vagányok voltak, mint bármelyik tizenéves csoport, és ez kétségtelenül ijesztő volt egy olyan közösségre nézve, akik hihetetlenül konzervatívak voltak.

Az idő múlásával az Ace-t gyakran látogató Rockerek közül sokan enyhítettek motoros szokásaikon, de az Ace legendái életben maradtak és tovább adták a következő generációnak elkötelezettségüket. Az Ace 1969-ben bezárta kapuit. A történelem folyamán többféle változaton ment keresztül különböző vállalkozásokként , mint márka. Például a 90-es évek elejére abron csüzlet volt. 

Újjászületés
1993-ban egy lelkes rajongó Mark Wilsmore úgy döntött, hogy megszervez egy találkozót évfordulós ünnepség végett. Az 1994-es rendezvény látogatóinak számát tizenkétezerre becsülték, a valós létszámtól függetlenül mindenképpen kikövetkeztethető volt, hogy még mindig van igény az Ace-re vagy valami hasonlóra.

Végül 1997-ben újból megnyílt és azóta egyre előrébb lépett ugyan úgy, mint annak idején tette. Azóta a motorok szerelmesei és a régi idők Rock and Roll híveinek legfontosabb találkozóhelyévé vált. Előretörésüket az is bizonyítja, hogy Ace Café-kat nyitnak világszerte Barcelonától Orlandó-ig.